De dienst kinderendocrinologie behandelt kinderen met hormonale stoornissen, zoals: groeiproblemen, stoornissen in de puberteitsontwikkeling, problemen met de schildklier of bijnier, afwijkingen in het botmetabolisme of familiale hypercholesterolemie en andere hormonale stoornissen.

Praktisch

Praktisch

  • Laat ons tijdig weten als je niet kan komen. Zo kunnen we jouw plek vrijmaken voor iemand anders en kan je een aanrekening van €22,85 vermijden.
  • Plan je afspraak gemakkelijk tussen 8:00 en 16:30. We staan dan voor je klaar om je verder te helpen.
  • Hou jouw rijksregisternummer (zie achterkant e-ID) of BSN (Nederlandse patiënten) bij de hand als je belt.
  • Raadplegingen zijn gesloten tijdens het weekend en op feest- en brugdagen. Op deze momenten kunnen er geen afspraken gemaakt worden.

Maak een afspraak

Kinderendocrinologie

Niet beschikbaar
Route 26
Online jouw afspraak boeken? 
  • Let op dat je de afspraak steeds boekt op jouw persoonlijk account, dat van jouw kind of van wie je mantelzorger bent.
  • Na het boeken, ontvang je een bevestigingsmail. 
  • Raadplegingen op de dienst kindergeneeskunde kan je ook online annuleren. Geplande onderzoeken of ingrepen via kindergeneeskunde annuleer je telefonisch via +32 3 821 32 51 (je zal zien dat je deze niet online kan annuleren)
  • Je kan enkel online via UZA@home een afspraak boeken als je al eerder als patiënt in het UZA kwam. 
Wat is endocrinologie?

Wat is endocrinologie?

Endocrinologie is de kennis of wetenschap over de werking van de endocriene organen. Deze organen scheiden hormonen af die rechtstreeks in de bloedbaan terechtkomen en op die manier elders in het lichaam andere organen of cellen activeren. Hormonen zijn dus signaalstoffen. Enkele voorbeelden van endocriene organen zijn:

  • de schildklier: een klein orgaantje aan de halsbasis
  • de hypofyse: kliertje onderaan de hersenen

De dienst kinderendocrinologie onderzoekt en behandelt hormonale stoornissen

Onze kinderendocrinologen onderzoeken en behandelen hormonale stoornissen of aandoeningen van het klierstelsel bij kinderen en adolescenten tot 18 jaar. De meeste raadplegingen gaan over:

  • groeiproblemen, zowel een te grote als een te kleine gestalte
  • stoornissen in de puberteitsontwikkeling, zoals (te) vroege en (te) late puberteit
  • schildklier- en bijnierproblemen
     

De kinderendocrinologen werken nauw samen met de dienst intensieve neonatale zorg voor onder meer:

  • glycemieproblemen
  • stoornissen in de genitale ontwikkeling
  • neonatale schildklierproblemen
     

Tevens is er een multidisciplinaire opvolging van kinderen met:

  • Patiënten met obesitas of diabetes kunnen rekenen op gespecialiseerde psychologische zorg, beschikbaar voor kinderen van 0 tot 18 jaar en hun ouders of gezin. Psychologen bieden ondersteuning bij uiteenlopende hulpvragen, zoals levensstijlaanpassingen, therapietrouw, stressmanagement, angstklachten en depressieve symptomen. Voor kinderen met obesitas richten zij zich ook op zelfbeeld, identiteitsontwikkeling en eetmoeilijkheden. Bij kinderen met diabetes omvat de zorg psycho-educatie over de diagnose, hulp bij het vinden van een nieuw evenwicht in het gezin, en ondersteuning bij angsten rondom hypo- of hyperglycemie.

    De psychologische behandeling kan zowel individueel plaatsvinden, gericht op het kind, als in de vorm van ouder- en gezinstherapie. De zorg wordt geboden door psychologen in een multidisciplinair team en is beschikbaar voor zowel ambulante als gehospitaliseerde patiënten. Hierbij streven de psychologen naar een holistische benadering, die niet alleen de fysieke aspecten van de ziekte aanpakt, maar ook de emotionele en psychologische uitdagingen die ermee gepaard gaan.

Team

Onze zorgverleners staan voor je klaar

Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.

Artsen

Consulenten en geassocieerde artsen

Fellows

Wetenschappelijk medewerkers

Multidisciplinaire aanpak

De oorzaak van een kleine gestalte is vaak niet hormonaal, maar genetisch bepaald. Daarom is er ook een dienstoverschrijdende raadpleging met een internationaal gerenommeerd kinderarts gespecialiseerd in erfelijke bot- en kraakbeenaandoeningen.

Betrokken diensten