Op de dienst intensieve zorg (INZO/IZ) worden patiënten opgenomen die nood hebben aan complexe behandelingen en intensieve monitoring.

Praktisch

Contact

Intensieve zorg | Secretariaat

Route 160

Welkom op afdeling intensieve zorg

Op de afdeling intensieve zorg van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen zorgen we voor patiënten met ernstige en levensbedreigende aandoeningen. 

Ons toegewijde team van artsen en verpleegkundigen staat dag en nacht klaar om de best mogelijke zorg te bieden. We maken gebruik van de nieuwste technologieën om jouw dierbaren te monitoren en te behandelen. Daarnaast zijn we ook betrokken bij medisch onderzoek en onderwijs, wat ons helpt om voortdurend te verbeteren. 

We begrijpen dat deze tijd moeilijk kan zijn en we zijn hier om jou en je familie te ondersteunen.

Over onze dienst

  • Onze dienst intensieve zorg vormt met haar 45 bedden, het kloppende hart van ons universitair ziekenhuis. Hier strijden we dag en nacht voor het leven van onze meest kritieke patiënten. Met geavanceerde technologie en een toegewijd team van specialisten bieden we zorg op het allerhoogste niveau.

    Onze aandacht gaat specifiek uit naar patiënten die intensieve ondersteuning nodig hebben. Denk aan mensen die net een zware operatie hebben ondergaan of kampen met ernstig orgaan falen. Onze geavanceerde apparatuur houdt continu hun vitale functies in de gaten, terwijl onze artsen en verpleegkundigen altijd paraat staan om in te grijpen. 

    Ons multidisciplinaire team werkt nauw samen om elke patiënt de beste zorg te bieden. Als vaste waarden op de afdeling zie je intensivisten en gespecialiseerde verpleegkundigen, die allen in nauw contact staan met de verschillende andere diensten van ons centrum. Zo brengt iedereen zijn expertise in waar deze het hoogst nodig is. We zijn trots op onze verpleegkundige bezetting, waardoor we elke patiënt de aandacht kunnen geven die hij of zij verdient.

    Als universitair centrum zijn we niet alleen bezig met zorg, maar ook met innovatie. We participeren in baanbrekend onderzoek en leiden de volgende generaties zorgverleners op, zowel artsen als verpleegkundigen. Zo dragen we bij aan de continue verbetering van de intensieve zorg.

    Onze afdeling staat nooit stil. 24 uur per dag, 7 dagen per week zijn we dicht bij het bed aanwezig om levens te redden en patiënten te begeleiden naar herstel. Het is intensief werk, maar de voldoening die we halen uit het zien opknappen van onze patiënten maakt het meer dan de moeite waard

    .
Team

Team

  • Diensthoofd

    Artsen

    Artsen intensieve zorg voor volwassenen

    Onze dienst bestaat uit een multidisciplinair team aan artsen, allen met een eigen basis specialisatie, gevolgd door een bijkomende opleiding tot Intensivist. 

    Artsen

    Artsen kinderintensieve zorg (PICU)

    Artsen

  • Op de intensieve zorg afdeling spelen arts-assistenten (ASO's) een cruciale rol in het zorgproces. 

    De ASO’s op Intensieve zorgen zijn een afgestudeerde artsen, in opleiding tot arts-specialist in de anesthesie, interne geneeskende en urgentiegeneeskunde. Zij werken op de dienst steeds onder supervisie van de intensivist, maar zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse medische zorg van patiënten.

    Hun taken omvatten het uitvoeren van medische handelingen, het monitoren van patiënten en het aanpassen van behandelplannen indien nodig. ASO's zijn 24 uur per dag aanwezig op de afdeling, wat zorgt voor continuïteit in de zorg. Ze voeren regelmatig overleg met andere zorgverleners, zoals verpleegkundigen en andere specialisten in het ziekenhuis, om de best mogelijke zorg te garanderen. Bovendien zijn ze betrokken bij multidisciplinair overleg, waar de voortgang en behandeling van patiënten worden besproken.

    Naast hun klinische taken spelen ASO's ook een rol in het opleiden van coassistenten, stagiairs en andere zorgprofessionals. Ze dragen bij aan wetenschappelijk onderzoek en blijven zich voortdurend ontwikkelen in hun vakgebied, wat bijdraagt aan de algehele kwaliteit van zorg op de intensive care. 

    Hun inzet en expertise maken hen tot een onmisbaar onderdeel van ons team.

  • Op onze intensieve zorgen afdeling werkt een toegewijd team van 180 gespecialiseerde verpleegkundigen, die zich elke dag inzetten voor de zorg van onze patiënten. 

    Deze verpleegkundigen zijn hoog opgeleid en beschikken over uitgebreide ervaring in het behandelen van complexe en kritieke medische situaties. Ze werken nauw samen met artsen en andere zorgverleners om ervoor te zorgen dat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt. 

    Naast hun technische vaardigheden, bieden ze ook emotionele ondersteuning aan patiënten en hun families, wat essentieel is in de vaak stressvolle omgeving van de intensieve zorgen. Hun expertise en toewijding maken hen een onmisbaar onderdeel van ons team.

    Verpleegkundigen

    • Ons team wordt verder vervolledigd door enkel vaste medewerkers waaronder de zorgkundigen en logistiek medewerkers die ons bijstaan in de dagelijkse zorg en de logistieke organisatie van de dienst

    • Een uitgebreid team aan kinesisten die de wakkere patiënt opnieuw op de been helpen, maar zich ook bezig houden met de slapende patiënt om bvb. verstijving van gewrichten of longontsteking door opstapelende slijmen te voorkomen.

    • Dagelijks worden de veel gebruikte oppervlakken van alle kamers/boxen grondig onder handen genomen door ons vast poetsteam om zo de hygiëne te verzekeren en ziekenhuisinfecties te voorkomen. Voor de opname van een nieuwe patiënt wordt elke kamer volledig en grondig schoongemaakt.
Bezoek

Bezoek

Een bezoek aan een patiënt op intensieve zorg verloopt anders dan op andere diensten. Zowel de patiënt als de naasten kunnen stress en onrust ervaren, maar een bezoek kan wel een grote steun betekenen voor alle betrokken partijen. Om dit bezoek voor iedereen zo goed mogelijk te laten verlopen, hanteren we flexibele bezoekuren. 

Hieronder vind je de mogelijkheden en een paar aandachtspunten.

Intensieve zorg
  • Op intensieve zorgen voor volwassenen zijn twee bezoekers per dag welkom na (telefonische) afspraak met de verantwoordelijke verpleegkundige. 

    Overleg vooraf met de verpleegkundige wanneer je graag langskomt. Je kan op bezoek komen tussen 12:30 en 14 uur en tussen 17 en 20 uur. Beperk je bezoekmoment tot max. 1 uur. In samenspraak met het behandelend team zijn uitzonderingen mogelijk.

  • Als je op bezoek komt op de afdeling intensieve zorg, volg je route 160 (derde verdieping). 

    • Tijdens de kantooruren meld je je aan bij het secretariaat van de afdeling intensieve zorg. Het secretariaat contacteert de afdeling en zal je, indien gewenst, begeleiden tot op de afdeling. 
    • Buiten de kantooruren of tijdens het weekend kan je je aanmelden via de videofoon in de wachtruimte. Druk op de bel van de afdeling waar je naaste verblijft. De verpleegkundige haalt je op in de wachtruimte of zal de deur voor je openen. 

    Tijdens het bezoek aan je naaste blijf je in de kamer om zo de privacy van andere patiënten te garanderen. Een bezoek kan worden ingekort als de situatie op de afdeling dat vereist. 

    Een bezoekmoment duurt maximum één uur. Korter kan uiteraard ook, vooral omdat een bezoek zeer vermoeiend kan zijn voor de patiënt.

  • Op intensieve zorg kunnen kinderen op bezoek te komen. Bespreek dit steeds vooraf met de verpleegkundige. Zo kunnen we samen het bezoekmoment goed voorbereiden en afstemmen op de noden van het kind en de patiënt.

  • Als je familielid in isolatie wordt verzorgd, is dit aangegeven op de kamerdeur. Ga naar de verpleegkundige die je familielid verzorgt voor je de kamer binnengaat. Hij/zij informeert je over de te nemen maatregelen.

  • Wij vragen aan alle bezoekers de handen te ontsmetten voor je de afdeling intensieve zorg binnenkomt of voor je de kamer betreedt. Dit om overdracht van eventuele ziektekiemen te voorkomen. Ben je ziek of voel je je niet goed, stel je bezoek dan beter even uit. 

    Wij vragen ook aandacht voor het volgende: 

    • Bloemen en planten vormen een risico voor onze patiënten omdat ze drager kunnen zijn van kiemen of een allergie kunnen veroorzaken. Daarom vragen wij geen bloemen of planten mee te brengen. 
    • We vragen vriendelijk geen beeldmateriaal te maken. Het volledige huishoudelijk regelement kan je terugvinden op de website. 
    • Je kan niet eten of drinken tijdens je bezoek op de afdeling intensieve zorg. 
    • Op de afdeling intensieve zorg kunnen persoonlijke bezittingen van de patiënt zoals identiteitskaart, juwelen of geld meegenomen worden door de wettelijke vertegenwoordiger. Dit gebeurt steeds na overleg met de verantwoordelijke verpleegkundige. De informatie hieromtrent wordt in het patiëntendossier genoteerd. Een bril, hoorapparaat of kunstgebit mag uiteraard wel bij de patiënt blijven, omdat deze nuttig kunnen zijn bij het genezingsproces. 
    • Als je documenten nodig hebt voor de verzekering of als je een attest van werkonbekwaamheid nodig hebt, kan je dit steeds tijdens de kantooruren aan het secretariaat vragen. Zij helpen je verder. 
    • Je ontvangt mogelijks een brief van de dienst ziekenhuisadministratie met de vraag bepaalde documenten af te geven of te tonen aan de onthaalbalie in de inkomhal. Dat betekent dat ziekenhuisadministratie het dossier van je naaste moet vervolledigen. 
    • Als je als bezoeker regelmatig in het UZA komt, kan je aan de parkeerautomaat een 10-beurtenkaart aankopen.
    • Square parking solid

      Parking

      Hier vind je alle parkeerinformatie. (tarieven, indeling van de parking, Kiss&Ride-zone, toegangsplan...)
Patiënt- en familiegesprekken

Patiënt- en familiegesprekken

Bij opname op de afdeling intensieve zorgen zullen de contactgegevens van de directe naaste gecontroleerd worden, en daarbij één hoofd contactpersoon worden vastgelegd. Belangrijke informatie over de medische toestand zal enkel met deze persoon worden gedeeld. 

  • Er kunnen meerdere contactgegevens worden genoteerd die in geval van nood kunnen gebruikt worden. 

  • Is de patiënt wakker en helder tijdens de opname op onze afdeling zal de informatie voornamelijk gedeeld worden met de patiënt zelf. Dit gebeurt dagelijks tijdens de patiëntenronde met de verpleegkundige en artsen. 

    • Dagelijkse informatie kan door de verpleging worden medegedeeld, ofwel telefonisch of tijdens het bezoek. De informatie wordt echter enkel gedeeld met de eerste contactpersoon of met de patiënt zelf. 

    • Arts-gesprekken op vraag van familie kunnen eenmaal per week worden ingepland tijdens het einde van de middagbezoek of vlak nadien. Arts-gesprekken kunnen één à twee dagen op voorhand gepland worden om de beschikbaarheid van de arts te controleren. Bij het familiegesprek moet de eerste contactpersoon aanwezig zijn. 

    • Bij uitgebreide veranderingen in de gezondheidstoestand van uw familielid zal u spontaan door de arts opgebeld worden of aangesproken worden. 

    • Door praktische omstandigheden zijn onze gesprekruimte beperkt. De meeste gesprekken gaan door aan bed bij de patiënt, tenzij anders aangegeven door de arts. 

    • Er zal rekening gehouden worden bij het delen van gevoelige informatie dat de privacy bewaard wordt. 

  • In het kort zorgen de sociale dienst in het UZA voor het bieden van uitgebreide ondersteuning aan patiënten en hun families, vooral in de veeleisende omgeving van intensieve zorgen. En dit zowel bij praktisch-administratieve vragen, bij financiele of juridische kwesties, als in kader van de socio-culturele begeleiding. 

    Ze zorgen voor een holistische benadering van zorg die verder gaat dan alleen medische behandeling. 

  • Zie onderstaande link

Zorg en behandeling

Zorg en behandeling

Organisatie van zorg

Met het oog op de toekomst is onze dienst intensieve zorgen met haar 45 bedden opgesplitst in 3 clusters, vooralsnog verspreid over 5 fysieke eenheden.

Onze verschillende clusters zijn allen uitgerust en geschoold om elke kritisch zieke patiënt, of zorgbehoevende patiënt op te nemen, te monitoren en behandelen. In de clusters zitten echter enkele expertises verdeeld om extra gespecialiseerde zorg te kunnen geven aan specifieke patiënten waar nodig.

  1. 1
    • Cardiologie

    • Cardiochirurgie

    • ECLS , ECMO

    • Hart en longtransplantaties

  2. 2
    • Algemene heelkunde

    • Infecties (HLIU)

    • Algemeen inwendige ziektes

    • Traumatologie

  3. 3
    • Pediatrisch Intensieve zorgen (PICU) – uitsluitend op INZO 4

    • Abdominale, hepatobiliaire heelkunde

    • Leverfalen

    • Levertransplantatie.

De zorgomgeving

Wie een familielid op intensieve zorg bezoekt, kan onder de indruk zijn van de hoogtechnologische omgeving. 

Je familielid ligt in een aparte kamer en wordt op verscheidene manieren ondersteund (groene fotonummers) en bewaakt (paarse fotonummers). Schrik niet als je plots een alarmsignaal hoort. De vele signalen betekenen niet dat er wat fout loopt. De alarmen worden nauw opgevolgd, ook vanop afstand. 

Zorgomgeving INZO
  1. 1

    Via een neusbril kan extra zuurstof gegeven worden. Dit kan eventueel ook met een zuurstofmasker toegediend. Patiënten die niet (voldoende) zelfstandig kunnen ademen of waarvan de longen tijdelijk moeten rusten, hebben ondersteuning nodig van een beademingstoestel. Hiervoor wordt via de mond of neus een beademingstube geplaatst in de luchtpijp. Soms is hiervoor een kunstmatige coma noodzakelijk. De patiënt kan tijdens deze periode niet spreken.

  2. 2

    Via een infuus (een toegangsweg tot een bloedvat) worden vocht, medicatie, bloedproducten of specifieke voeding toegediend. Ook de bestrijding van pijn is hier een prioriteit. De infuus- of spuitpomp regelt de toedieningssnelheid en geeft een alarm wanneer de medicatie (bijna) toegediend is of als er een probleem zou zijn bij de toediening. 

    Een maagsonde is een buisje dat via de neus of de mond tot in de maag wordt gebracht, langs deze weg kan maagvocht worden geëvacueerd of kan medicatie of voeding worden toegediend.

  3. 3

    Via een ‘arteriële katheter’, een buisje in de slagader, wordt de bloeddruk voortdurend nauwkeurig gemeten

  4. 4

    Urine wordt via een blaassonde opgevangen in een collectorsysteem. Zo kunnen we nauwkeurig opvolgen hoeveel de patiënt plast om, indien nodig, het vochtbeleid bij te sturen.

  5. 5

    Het zuurstofgehalte in het bloed wordt gemeten door een meetinstrument aan het oor, vinger of voorhoofd.

  6. 6

    Via elektroden op de borstkas registreert de monitor het hartritme, de frequentie en de ademhaling.

Zorgaanbod

Onderzoeken en behandelingen

Onderzoek op intensieve zorg

Onderzoek op intensieve zorg

  • Onderzoek op Intensieve zorgen wordt steeds geleid/begeleid door een intensivist van de afdeling. De werkende krachten voor en achter de schermen zijn echter onze IZ-eigen research nurses.