Neus-, keel- en oorziekten (NKO)
De dienst NKO, Hoofd- & Halsheelkunde wenst een topreferentiecentrum en topklinische dienst te zijn en te blijven voor multidisciplinaire en innovatieve aanpak van aandoeningen in het NKO, Hoofd- & Halsgebied.
Praktisch
Maak een afspraak
Afspraken met een NKO-specialist van het UZA kunnen ook doorgaan in:
Artsenpraktijk Epione
Rotenaard 4 bus 2, 2650 Edegem
Maak hier een afspraak met een NKO-specialist van het UZA in artsenpraktijk Epione.
Neus-, keel- en oorziekten
Neus-, keel- en oorziekten | kinderen
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Wat is neus-, keel- en oorziekten?
We wensen onszelf zowel op nationaal als op internationaal niveau te onderscheiden door een voortdurende bevordering van de kwaliteit van:
- individuele patiëntenzorg
- wetenschappelijk onderzoek
- academisch onderwijs
Wat is de neus-, keel- en oorziekten?
De dienst NKO, Hoofd- & Halsheelkunde (NKO) is hét aanspreekpunt voor neus-, keel- en oorproblemen, stem- en communicatieve stoornissen, oncologische hoofd-hals aandoeningen.
Binnen de dienst is er een expertise opgebouwd die zich uit in de volgende disciplines:
Cochleaire implantatie in het UZA
Sinds 1993 werden er in het UZA meer dan 1200 kinderen en volwassenen behandeld met een cochleair implantaat.
Het CI-team van het UZA maakt deel uit van de internationale HEARRING Group. Dit netwerk van 33 toonaangevende CI-centra over de gehele wereld heeft tot doel een zo hoog mogelijke kwaliteit van CI-zorg te leveren.
Het CI-team van het UZA maakt ook deel uit van het European Reference Network CRANIO.
Dit is een Europees netwerk van referentieziekenhuizen die kinderen behandelen met complexe en/of zeldzame NKO aandoeningen, zoals aangeboren gehoorverlies.Kwaliteitsstandaard voor CI-zorg
Het CI-team van het UZA ontwikkelde een kwaliteitsstandaard voor CI-zorg. Hierin wordt, onder andere, de continuïteit van zorg voor alle patiënten met een CI geborgen, aangezien het team uit meerdere CI-chirurgen en audiologen bestaat.
In geval van problemen zijn er in het UZA dus altijd audiologen en CI-chirurgen aanwezig die de CI-gebruikers kunnen bijstaan. Het CI-team heeft een wekelijkse vergadering, waarbij alle teamleden aanwezig zijn. Tijdens deze vergadering worden de dossiers van nieuwe CI kandidaten besproken, alsook vragen of relevante zaken van bestaande CI gebruikers.Onderzoek
Sinds de eerste cochleaire implantatie in het UZA is het CI-team zeer actief met het verrichten van wetenschappelijk onderzoek. Het CI-team wordt hierbij ondersteund door een groot aantal neurowetenschappers, audiologen en artsen.
Door deze samenwerking optimaliseren we de huidige en toekomstige generaties van cochleaire implantaten.
Snurken en obstructief slaapapneu (OSA) inclusief tongzenuwstimulatie
Binnen het UZA namen de dienst NKO en het multidisciplinaire onderzoeksteam rond OSA deel aan meerdere internationale evaluaties van verschillende behandelingen voor OSA.
Het onderzoeksteam voerde ook de eerste ingrepen uit voor tongzenuwstimulatie sinds de terugbetaling via het RIZIV, onder leiding van prof. Vanderveken.Hoofd- & Halsoncologie
Hoofd- en halskanker is een verzamelnaam voor kwaadaardige tumoren in het hoofd- en halsgebied. Het kan gaan om tumoren ter hoogte van de stembanden, keel, amandelen, tong, mond, wangen, neus, sinussen, schedelbasis, schildklier, speekselklieren of de huid.
Hoofd- en halskanker is de vijfde meest voorkomende kanker bij mannen en de negende meest voorkomende kanker bij vrouwen. Het is een zeldzame kanker en wordt best in een gespecialiseerd centrum behandeld. Het UZA heeft een bijzondere expertise opgebouwd in hoofd- en halskanker en behandelt meer dan 200 nieuwe gevallen per jaar. Hiermee zijn we het grootste centrum voor hoofd- en halskanker binnen de provincie Antwerpen.
Rhinologie, allergie en aangezichtsheelkunde
Onze dienst is één van de acht diensten die worden gebundeld binnen ARCUZA (AllergieReferentieCentrum).
ARCUZA is een gespecialiseerd centrum voor de multidisciplinaire aanpak van allergieën.
Allergieën zijn een veelvoorkomende pathologie die een multidisciplinaire aanpak vereisen. Om de zorg voor patiënten met allergieën te optimaliseren, bundelen 8 diensten van het UZA hun krachten: immunologie/allergologie, kinderallergologie, pneumologie, NKO, gastro-enterologie, oftalmologie, dermatologie en anesthesie.
Samen zijn ze ARCUZA, ofwel het AllergieReferentieCentrum UZA.Pediatrische NKO-heelkunde
Neus-, keel- en oorziekten kunnen voorkomen bij kinderen van alle leeftijden.
Op onze dienst zijn gespecialiseerde kinder-NKO-artsen beschikbaar, om zowel de vaker voorkomende als zeer zeldzame aandoeningen te onderzoeken en behandelen.We werken nauw samen met de kinderartsen en het Moeder- en kind centrum van het UZA, waardoor we ook toegang hebben tot alle gespecialiseerde onderzoeken van het kinderziekenhuis. Onze teams doen er alles aan om je kind de beste zorg te bieden, in een veilige en ondersteunende omgeving voor jou en je kind.
Door onze functie als 3e-lijns centrum binnen een academisch universitair ziekenhuis, zijn we ideaal geplaatst om complexe en zeldzame ziektebeelden te behandelen.
We streven naar een wetenschappelijk onderbouwde aanpak waarin je kind en jij als ouder/verzorger centraal staan. De behandeling van je kind gebeurt in overleg met de behandelende (kinder)arts om een optimale continuïteit van de zorg te verzekeren.- Aangeboren en/of erfelijke slechthorendheid, gehoorproblemen
- NKO problemen bij kinderen met Down syndroom
- NKO problemen bij kinderen met mucovisidose
- NKO problemen bij kinderen met neurologische aandoeningen en zeldzame aangeboren afwijkingen
- Luchtwegproblemen bij kinderen (ademhalingsproblemen)
- Slaapgebonden ademhalingsproblemen bij kinderen
- Stem- en slikproblemen bij kinderen
Conventies
In het UZA zijn er conventies voor deze dienst. Een conventie is een contract met het RIZIV waarbij een aantal prestaties en/of behandelingen, buiten de nomenclatuur om, terugbetaald worden.
Zorgaanbod
Aandoeningen
Onderzoeken en behandelingen
Psychologische zorg op de dienst NKO
Bij de dienst NKO kunnen volwassen patiënten, rekenen op gespecialiseerde psychologische zorg tijdens de selectieprocedure voor een cochleair implantaat. Psychologen voeren gesprekken om de impact van gehoorproblemen op het dagelijks leven, de verwachtingen en motivatie van de patiënt te onderzoeken. Tijdens deze gesprekken worden ook een korte cognitieve screening (MMSE) en relevante vragenlijsten (zoals HHiA en HADS) afgenomen. De ondersteuning bestaat uit individuele gesprekken, waarbij ook een naaste kan worden betrokken. Er worden geen groepssessies aangeboden.
Onze zorgverleners staan voor je klaar
Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.
Consulenten en geassocieerde artsen
Fellows
Coördinatoren
Administratieve medewerkers
Wetenschappelijk medewerkers
Verpleegkundigen
Paramedici
Psychologen
Patiëntenbegeleiding
Word jij onze collega?
Arts, jobstudent, verpleegkundige, labotechnicus, onthaalmedewerker, schoonmaakmedewerker, … Bij het UZA delen we allemaal momenten die ertoe doen. Elke dag anders, maar altijd samen.
Dit is jouw moment. Vind hier je job met impact.