De dienst neurochirurgie behandelt aandoeningen van het centrale zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg en zenuwen) en de wervelkolom.

Praktisch

Praktisch

Je kan enkel op verwijzing van je huisarts of specialist (met recent beeldmateriaal) een afspraak maken op de dienst neurochirurgie via het secretariaat op het nummer +32 3 821 33 28. Houd je rijksregisternummer of BSN bij de hand.
Voor een dringende consultatie kan overleg plaatsvinden, enkel door de huisarts/verwijzend specialist, met de neurochirurg van wacht op nummer +32 3 821 44 01. 

Wist je dat je je jaarlijkse controle MRI tevens telefonisch kan bespreken? Je kan je afspraak laten omboeken via +32 3 821 33 28.

  • Laat ons tijdig weten als je niet kan komen. Zo kunnen we jouw plek vrijmaken voor iemand anders en kan je een aanrekening van €22,85 vermijden.
  • Plan je afspraak gemakkelijk tussen 8:30 en 16:30. We staan dan voor je klaar om je verder te helpen.
  • Hou je rijksregisternummer (zie achterkant e-ID) of BSN (Nederlandse patiënten) bij de hand als je belt.
  • Raadplegingen zijn gesloten tijdens het weekend en op feest- en brugdagen. Op deze momenten kunnen er geen afspraken gemaakt worden.

Maak een afspraak

Neurochirurgie

Niet beschikbaar
Route 119
Wat is neurochirurgie?

Wat is neurochirurgie?

De dienst neurochirurgie behandelt aandoeningen van het centrale zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg en zenuwen) en aanpalende structuren (wervelkolom en schedel) bij alle leeftijden, van pasgeborenen tot ouderen. Dit omvat tumoren, infecties, hydrocephalus (waterhoofd), schedelmisvormingen, bloedingen, ongevalsletsels of trauma's, diepe hersenstimulatie voor bewegingsstoornissen, hernia’s, spinaalstenose, degeneratieve wervelkolom aandoeningen, perifere zenuwaandoeningen, aangeboren afwijkingen zoals spina bifida en tethered cord …


Het centrale zenuwstelsel is goed beschermd door een benig omhulsel. Het bestaat uit de grote hersenen, de kleine hersenen, de hersenstam en het ruggenmerg. Het bestuurt een groot deel van de functies van het zenuwstelsel en de spieren.


Het daarbuiten gelegen deel is het perifere zenuwstelsel. Dit bestaat uit zenuwen die het centrale zenuwstelsel verbinden met de rest van het lichaam.

Sommige ingrepen kunnen vooraf ingepland worden, terwijl andere met grote spoed moeten worden uitgevoerd. Het UZA biedt 24/7 zorg en kan alle mogelijke neurochirurgische aandoeningen behandelen.
 

  • Bij de dienst neurochirurgie krijgen patiënten met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH), zoals na een tumorresectie of subarachnoïdale bloeding (SAB), gespecialiseerde psychologische zorg. Psychologen helpen bij de verwerking van het letsel, bieden psycho-educatie, ondersteunen bij energiemanagement, en diagnosticeren cognitieve en gedragsmatige klachten. Ze verwijzen patiënten ook door naar verdere behandelingen, zoals cognitieve training en revalidatie. De werkwijze omvat individuele behandelingen voor zowel gehospitaliseerde als ambulante patiënten en neuropsychologische onderzoeken.

Team

Onze zorgverleners staan voor je klaar

Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.

Neurochirurgie team

Artsen

Consulenten en geassocieerde artsen

Arts-specialisten in opleiding

Administratieve medewerkers

Verpleegkundigen

Psychologen

Patiëntenbegeleiding

Multidisciplinair team

Een neurochirurg werkt nooit alleen. Onze neurochirurgen werken samen met hun collega's, assistenten en specialisten van andere afdelingen. 

De neurochirurgen en assistenten houden elke dag een bespreking van de patiënten. De expertises van de verschillende stafleden vullen elkaar aan om jou als patiënt de beste zorg te bieden. 

Gestructureerde wekelijkse multidisciplinaire besprekingen met verschillende specialismen garanderen een integrale behandeling: de specialisten werken zo niet langs elkaar heen, maar met elkaar. Op de MOC vergaderingen (multidisciplinair oncologisch consult) worden alle oncologische patiënten besproken met oncoloog, radiotherapeut, neuroradioloog, patholoog en neurochirurg.Voor functionele bewegingsstoornissen (Parkinson en tremor) worden patiënten besproken en behandeld in een team dat bestaat uit neurologen, neurochirurgen en psychologen.

Hieronder de lijst van de multidisciplinaire raadplegingen:

  • Neurovasculaire raadpleging met de interventioneel neuroradioloog en neuroloog: vasculaire aandoeningen
  • Kinderneurologie/neurochirurgie raadpleging: gecombineerder neurochirurgische en neurologische aandoeningen bij kinderen
  • MKA (mond-, kaak- en aangezichtsheelkunde)/ kinderneurochirurgie: afwijkende schedelvormen bij kinderen
  • Kinderoncologie raadpleging samen met de kinderoncoloog  (en eventueel ook de radiotherapeut en kinderendocrinoloog): kinderen met tumoren
  • SPINE unit raadpleging met neurochirurgen, orthopedisten, fysische geneesheren en pijnspecialisten: rugproblematiek

De dienst neurochirurgie voert alle aspecten uit op het hoogste niveau. We maken gebruik van verschillende geavanceerde hulpmiddelen, zoals operatiemicroscopen, fluorescentie, intra-operatieve neuromonitoring, navigatiesystemen, echografie,  endoscopie en stereotaxie.
 

Betrokken diensten

  • De dienst neurochirurgie behandelt aandoeningen van het centrale zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg en zenuwen) en de wervelkolom.
  • De dienst kinderneurochirurgie van het UZA behandelt kinderen met afwijkingen aan de schedel, de hersenen, de rug en de zenuwen.
  • Hier vind je meer informatie over verpleegeenheid B4 van de diensten neurochirurgie en thorax- en vaatheelkunde.
  • In het UZA bieden we de mogelijkheid om psychologische zorg te ontvangen voor jezelf of je kind tijdens de behandeling in het ziekenhuis.