Niet-invasieve neuromodulatie

Bij een niet-invasieve neuromodulatie worden de zenuwbanen beïnvloed met behulp van elektrodes op de huid of via magnetische pulsen. Er bestaan verschillende soorten niet-invasieve neuromodulatiebehandelingen. In het UZA gebeurt niet-invasieve neuromodulatie in het Universitair Centrum voor Neuromodulatie.

5 soorten niet-invasieve neuromodulatiebehandelingen

  • TMS (Transcranial magnetic stimulation): magnetische stimulatie (door de schedel). Het is een neurofysiologische techniek waarbij door middel van een korte magneetpuls een stroom wordt opgewekt in het brein, waardoor hersengebieden kunnen worden beïnvloed.
  • tDCS (Transcranial direct current stimulation): gelijkstroomstimulatie (door de schedel). Dat gebeurt via een zwakke elektrische stroom (1-2 mA) die de activiteit van neuronen moduleert in het brein.
  • TENS (Transcutaneous electrical nerve stimulatie): elektrische zenuwstimulatie (door de huid). Het gaat om een toepassing van elektrische stroom doorheen de huid, ondermeer voor pijncontrole.
  • tACS (Transcranial alternating current stimulation): wisselstroomstimulatie (door de schedel): Hierbij wordt de stroom niet constant van de positieve naar de negatieve pool gestuurd, maar wisselen de polen constant zodat de stroom wisselt
  • Neurofeedback ook neurotherapie, neurobiofeedback of EEG biofeedback (EEGBF): op basis van metingen van de hersenactiviteit krijgt de patiënt een negatief of positief feedback signaal naargelang de activiteit binnen een vooraf geprogrammeerde zone blijft. Zo worden de hersenen getraind om spontaan de juiste activiteit te vertonen. De techniek wordt nu al toegepast om ADHD en epilepsie te behandelen en om de prestaties van topsporters te verbeteren.
 
 
neuromodulatie UZA TMS
TMS (Transcranial magnetic stimulation)


neuromodulatie UZA tdcs 
tDCS (Transcranial direct current stimulation)


neurmodulatie UZA tACS 
tACS (Transcranial alternating current stimulation)

Laatst aangepast: 23 maart 2016
Auteur(s): Team neuromodulatie